Sprekersavond met Shona Shukrula en Franca Overtoom

Afgelopen 15 maart heeft de Sportraad Teylingen samen met het Business Platform Teylingen het sportcafé/de sprekersavond georganiseerd. Rogier Hoeijmans, van voetbalvereniging Foreholte, was gastheer en opende de avond met een enthousiaste introductie over Shona Shukrula en Franca Overtoom. Zij zijn de enige twee vrouwelijke voetbalscheidsrechters die actief zijn in het mannelijk betaald voetbal in Nederland.  

Al jaren zijn zij bezig om de top te bereiken, zowel nationaal en internationaal. Sinds 2017 zijn zij actief als FIFA-internationals en reizen zij samen door Europa om interlands te leiden. Daarnaast combineren zij hun topsportcarrière met maatschappelijke carrières als tandarts bij Defensie en als Officier van Justitie bij het Openbaar Ministerie. 

Shona en Franca gaven een inkijkje in hun leven als vrouwelijke arbiters in de mannenvoetbalwereld. Zij namen het publiek mee op hun weg naar de top met daarbij de hoogte- en de dieptepunten die zij tegengekomen zijn. Ze vertelden ook hoe zij hun topsportcarrière in Nederland (KNVB) en bij de FIFA combineren met veeleisende maatschappelijke banen waarmee zij lieten zien dat met hard werken en voldoende motivatie alles te bereiken is. 

Onderdeel van de presentatie was het interpreteren van spelsituaties door het publiek. Iedereen ontving een rode en gele kaart die getrokken moest worden na het zien van een fragment met een lastige spelsituatie. Daarmee werd duidelijk hoe ingewikkeld het kan zijn om een situatie goed te boordelen. Shona en Franca lieten verschillende invalshoeken zien. 

Het was een bijzonder geanimeerde avond die werd besloten met napraten en netwerken tijdens de borrel. 

  

  

Geef een reactie