Nieuwe gezichten in het Sportcafé

Warmond – Er kwamen heel wat nieuwe gezichten voorbij bij TV Overbos. Op woensdag 22 november was de tennisclub gastlocatie voor het tweede Sportcafé van dit seizoen.
Voorzitter Nol Sikking sprak enthousiast over de succesvolle werving van zo’n honderd vrijwilligers voor zijn tennisvereniging. Drie jaar geleden maakten een vrijwilligersteam daar serieus werk van. Er werden belavonden georganiseerd en op lijsten werd bijgehouden waar die nieuwe gezichten aan de slag gingen.
Dat klikt allemaal eenvoudig, maar dat was het niet, neemt Sikking het publiek mee in het proces. Een goede voorbereiding is belangrijk. Er gingen een cursus van de KNLTB en instructieavonden aan vooraf. Daarnaast kon ook een portie enthousiasme niet ontbreken. Positief zijn is de sleutel. Dat wordt mede invulling gegeven door het vrijwilligerswerk in het zonnetje te zetten.
Een aantal jaren later heeft Overbos nog steeds profijt van de actie. Bij de bouw van het nieuwe clubgebouw in het voorjaar hebben zo’n tachtig vrijwilligers een steentje bijgedragen.

Teylinger Sporthelden
Met de presentatie van de eerste Teylinger Sporthelden krijgt sport in Teylingen een gezicht. Namens de organisator Sport Promotie Teylingen mocht Marieke Voorn de drie nieuwe gezichten voorstellen. Autocoureur Niels Langeveld, schaatsster Lisa van der Geest en atlete Andrea Bouma zijn de eerste Teylinger Sporthelden. Zij gaan met de #TeylingerSportheld op Facebook, Instagram en Twitter de sport in Teylingen promoten. Daarnaast is hun doel om anderen te inspireren en te motiveren. Volgers krijgen een kijkje in het leven van deze Teylingen topsporters.

Sportprijzen
Van de presentatie van de Teylinger Sporthelden is een bruggetje te maken naar de Teylinger Sportprijzen. Voor deze gemeentelijke sportprijzen voor beste sporter, sportster, team, talent en sportbegeleider kunnen vanaf nu sporters worden voorgedragen. Nomineren kan via www.sportcafeteylingen.nl. Op dinsdag 6 maart is de uitreiking tijdens het eerstvolgende Sportcafé.

Vluchtelingen bij verenigingen
Ineke van Winden sprak als laatste over nieuwe gezichten in de sport: vluchtelingen. Als coördinator integratie statushouders bij Welzijn Teylingen gaf zij een beeld van het verloop van de integratie van vluchtelingen en hoe sport in dat plaatje past. Veel statushouders willen gaan sporten, vooral voetbal zwemmen en fitness zijn populair. Anderen geven aan liever eerst werk te hebben.

Uit een enquête van Van Winden blijkt dat nog maar weinig statushouders bij een vereniging actief sporten. Alleen voetbalvereniging Foreholte is een groep Eritreeërs actief. Daarnaast wordt bij Ter Leede met twee vluchtelingen gekeken of ze vrijwilligerswerk bij de club kunnen doen. Veel vluchtelingen weten de weg naar een club nog niet te vinden, mede omdat ze het concept vanuit hun thuisland niet kennen. Intensieve begeleiding is nodig van zowel de (jonge) sporter als eventuele ouders, om te zorgen dat afspraken duidelijk zijn. Er werd vanuit de zaal nog het voorbeeld genoemd van een succesvolle sportinstuif in Lisse, waarbij zowel vluchtelingen als andere inwoners samen sportten. Enkele aanwezigen gaven aan dit op te willen pakken in Teylingen. Een mooie kans om kennis te maken met nog meer nieuwe gezichten.

Bron: Foto’s René van Dam