Directeur NOC*NSF opent nieuw seizoen Sportcafé

Wat is het belang van sport voor onze gemeente? En hoe zorgen we dat mensen blijven sporten? Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, opende op maandag 2 oktober het eerste Sportcafé Teylingen van het nieuwe seizoen in de kantine van voetbalvereniging van Foreholte.
‘We winnen veel met sport.’ Met die stelling als uitgangspunt vertelt Dielessen over zijn visie aan de in totaal vijftig aanwezige verenigingsbestuurders, politici en ondernemers. Zij luisteren aandachtig naar het verhaal van de sportbestuurder, die ruim zeven jaar bij NOC*NSF werkt.

Talent als product van breedtesport
Dielessen roemt de unieke sportinfrastructuur van Nederland, waarbij de 25.000 verenigingen de basis vormen van de topsport in Nederland. Het draait hierbij om de aanvoerfunctie vanuit de breedtesport naar topsport, waarbij lokale talenten doorstromen naar nationale topsportprogramma’s en internationaal succes behalen. Edwin van der Sar, natuurlijk ooit begonnen bij Foreholte, is daar een goed voorbeeld van. Maar het werkt ook andersom: topsport heeft ook een aanjaagfunctie voor de breedtesport. “Het draait dan om beleving en inspiratie. Het publiek leeft mee, de sport verbindt.”
Dat merken ze bij de voetbalvereniging ook, vertelde voorzitter en gastheer Jan Regeer eerder op de middag al aan de aanwezigen. “We zijn een vereniging waar het gezellig is, maar met oog voor prestatie.” De vrijwilligers spelen daar een belangrijke rol in. Landelijk zijn er zo’n 1,2 miljoen vrijwilligers, bij Foreholte zo’n 350 tot 400. “Dat is iets om trots op te zijn”, complimenteert Dielessen de Voorhoutse voorzitter.

Vernieuwen
De wisselwerking tussen breedte- en topsport is uniek in de wereld, zegt de algemeen directeur. Het zorgt ervoor dat Nederland in de wereldwijde top tien staat van landen met de beste sportprestaties. Toch betekent succes niet dat er geen ontwikkeling meer nodig is. Het is júist van belang. Dielessen: “Om dit zo te houden moeten sportbonden en verenigingen blijven vernieuwen. Als we niets doen, dan zouden we een soort V&D worden.”
Het duurzaam maken vraagt om een nieuwe manier van samenwerking. “Op dit moment werken we veel vanuit het instituut (de bond of de vereniging, red.) als middelpunt. In het nieuwe model moet de sporter veel meer centraal staan.” Samenwerken is daar een belangrijk onderdeel van.

NLSport
Landelijk wordt die handschoen opgepakt door het onlangs opgerichte NLSport. Daarin wordt gekeken hoe Nederlanders van 0 tot 100 jaar in de toekomst bij de sport betrokken kunnen blijven. Een van de informatiebronnen daarvoor is de onlangs gepresenteerde Sport Toekomstverkenning, opgesteld door het RIVM en SCP in opdracht van het ministerie.
Op lokaal niveau kan ook de gemeente een rol spelen, antwoordt Dielessen op een vraag van wethouder Bas Brekelmans. “Met name bij de bouw of herinrichting van sportaccommodaties is een belangrijke rol voor de gemeente weggelegd. Vanuit die positie kunnen ze ook de verbinding zoeken tussen de verenigingen en andere partijen.“

Sporthelden
Bij de verbinding en enthousiasmering hebben ook de sporters zelf een belangrijke rol. Het plan van Sportpromotie Teylingen voor een sociale media-campagne rond sporthelden uit de eigen gemeente past binnen dat plaatje. De aftrap hiervoor is tijdens het volgende sportcafé, op woensdag 22 november bij TV Overbos in Warmond. Het plan kan op enthousiasme van Dielessen rekenen. “Helden heb je nodig,” besluit hij de bijeenkomst.
Uitreiking Sportprijzen 2016 Gemeente Teylingen